Dankbaarheid

De kracht van meditatie

In 2018 komt er een verzoek van ‘Viha Connections’ om een artikel te schrijven over dankbaarheid

Vele jaren geleden, tijdens de donkerste periode van mijn leven, begon ik met het schrijven van een ‘dankbaarheidsdagboek’. Tot die tijd voelde ik me als een zinkend schip: ik was jarenlang depressief, mijn gezondheid was continue een uitdaging, ik was altijd moe en gestrest door te weinig geld en de uitdagende relatie met mijn man. Verder had ik het gevoel alleen te staan voor de verzorging van mijn drie kinderen.

Ingeving
Tijdens een lange periode van wanhoop en ultieme depressie ontvang ik intuïtief de volgende woorden: “Indra, schrijf elke dag drie dingen waar je dankbaar voor kunt zijn”. En deze ingeving is zo sterk dat ik het vertrouw en er onmiddellijk mee begin.

De glimpen
De eerste dag lukt het me nauwelijks. Ik sluit mijn ogen en opeens ervaar ik een ​​lichtflikkering: ik hoor mijn man die de vuilnis buiten zet… ik zie voor me hoe de koelkast gevuld is met voedsel voor tenminste drie dagen… ik ben me bewust hoe mijn adem helemaal vanzelf mijn longen vult. Verbaast zie ik dat er drie dingen opgeschreven zijn! De volgende dag is het al makkelijker om iets te ontdekken waar ik echt dankbaar voor ben. Op de derde dag overspoelt me een overweldigend gevoel van dankbaarheid; tranen lopen over mijn wangen en ik voel hoe het harnas rond mijn hart begint te smelten. Alles ervaar ik alsof het de allereerste keer is!

Verbinding
Ik zie zoveel kleine en grote dingen: een prachtig bloeiende bloem, de vuilnis die wordt opgehaald, het succes van de hazenlipoperatie van mijn oudste zoon, mijn ouders die zelfstandig leven, mijn ogen die kunnen zien en mijn oren die kunnen horen. Mijn depressie is verdwenen! Aanvankelijk kan ik nauwelijks geloven dat de ‘donkere wolk’ als vanzelf is verdwenen. Vanaf dat moment heb ik nooit meer één enkel depressief moment ervaren, elke dag tel ik mijn zegeningen.

Vertrouwen
In 2014 wordt duidelijk dat ik mijn praktijk moet sluiten vanwege gezondheidsredenen. Ik blijf vertrouwen en ben me ervan bewust dat er een oplossing zal verschijnen. En inderdaad, op een ochtend word ik wakker en hoor in mijn binnenste een stem die zegt: “Indra, je gaat ook dit huis verlaten.” Vol vertrouwen vertel ik mijn hospita nog diezelfde dag dat ik niet langer de huur kan betalen en van plan ben om zo snel mogelijk te vertrekken. Ze heeft echter een ander idee: “Indra, je blijft hier tot het einde van het jaar – gratis.” Ik ben helemaal verbouwereerd: drie maanden om mijn verhuizing te regelen en om de volgende stappen zichzelf te laten ontvouwen word me totaal onverwacht gegeven!
Een paar dagen later wordt me aangeboden om vervroegd met pensioen te gaan met financiële ondersteuning, terwijl ik ook praktische en emotionele hulp krijg bij het helen van mijn lichaam.

Dankbaarheid
Ik ben Het UNIVERSUM ​​zó dankbaar dat precies datgene op mijn pad komt wat me helpt om te groeien en samen te vallen met mijn essentie. Voorbeelden daarvan zijn:
‘The Work’ ontwikkeld door Byron Katie, dat mij krachtige inzichten geeft en vaardigheden aanreikt in het ontdekken van mijn waarheid.

Osho – diepe wijsheid
Bovendien is Osho de drijvende kracht in mijn leven. In zijn ‘discourses’ geeft hij zijn wijsheid door die voor mij ongelooflijk actueel en relevant is.
Verder concentreer ik me de laatste drie jaar op Atisha’s Seven Points of Mind Training (uit The Book of Wisdom) – thema’s die me totaal fascineren. Osho moedigt me aan om de essentie van deze leringen te vertalen in mijn eigen taal (Nederlands). Het vertalen van de essentie helpt mij om de oeroude wijsheid te implementeren in mijn dagelijks leven en enthousiast vertel ik hierover. Er is interesse in deze materie en ik voel een sterke drang om een boek schrijven over dit waardevolle onderwerp waarin ik mijn ervaringen en inzichten met enthousiasme en liefde deel met mijn medezoekers.

Gangaji – het definitieve duwtje
Dan stopt een ongeval al mijn plannen. Zwevend op het randje van leven en dood ervaar ik de absurditeit van het leven. Langdurige bedlegerigheid hebben mijn intense verlangen naar waarheid en zelfrealisatie nog meer aangewakkerd. Luisterend op mijn laptop naar muziek hoor ik plotseling een onbekende stem waardoor ik rechtop schiet in mijn bed. De stem nodigt me uit om te stoppen met te zoeken naar wat-dan-ook. Mijn gedachten vallen compleet stil en ik ervaar een grootse, stille, liefdevolle aanwezigheid.
Tijdens dit uitzonderlijk moment word ik me bewust dat wat ik zocht zo dichtbij was dat ik het over het hoofd zag. Mijn zoektocht is voorbij, net als het onnodig lijden.

Vrijheid
Vandaag, 2018, leef ik als een bevoorrechte nomade. Ik ervaar zoveel vrijheid en oh, wat een geschenk! Ik heb ruimte om te mediteren, gewoon te ZIJN, wandelen, fietsen, zingen, spelen, en om opwindende, inspirerende mensen te ontmoeten. Om op plaatsen te verblijven waar ik kan ‘groeien en bloeien’ én waar ik mijn bedrage mag leveren om anderen te inspireren om te groeien en bloeien.

Innerlijke vrede
Bovendien ben ik oneindig dankbaar voor al die ervaringen en mijn verhoogde staat van bewustzijn, liefde, vertrouwen, innerlijke vrede, gezondheid, kinderen, kleinkinderen en bovenal voor de steun en onvoorwaardelijke liefde van mijn geliefde Kaiyum.

Voor de Engelse versie zie deze PDF

Elke dag voel ik hoe Osho me begeleidt op mijn weg, me uitnodigt om wakker te worden en me helpt om steeds bewuster te worden van wie ik werkelijk ben.

“In consciousness you are related to the whole – from the smallest blade of grass to the biggest star millions of lightyears away.”
Osho 

Elk moment is als een springplank
Atisha zegt: Bedenk 's ochtends dat het een nieuwe dag is, een nieuw begin. Neem diep in je hart een besluit: "Vandaag ga ik deze kans niet verspillen. Genoeg is genoeg! Vandaag ga ik bewust zijn, vandaag ga ik alert zijn, vandaag ga ik zoveel mogelijk energie wijden aan de ene zaak, de zaak van meditatie. Ik zal mediteren in al mijn handelingen. Ik zal alle activiteiten doen, de gebruikelijke dagelijkse activiteiten, maar met een nieuwe kwaliteit: Ik zal er de kwaliteit van bewustzijn in brengen."
Verwelkom de nieuwe dag. Voel je dankbaar, blij dat het bestaan nog steeds op je vertrouwt; er is nog steeds een mogelijkheid, de transformatie kan nog steeds plaatsvinden. Begin de dag met een grote daadkracht.
En voel 's avonds opnieuw dankbaarheid dat de dag je gegeven is en voel dankbaarheid voor alles wat er gebeurd is - zowel goed als slecht, zowel geluk als ongeluk, want het zijn allemaal leraren.
Alles is een kans. Als je het goed aanpakt, is elk moment een opstapje.
Het Boek der Wijsheid, hoofdstuk 17
Scroll naar boven