OshoNews: recensie boek

Zeven gouden sleutels voor onmiddellijke zelfrealisatie – Een krachtige methode om obstakels mentaal, fysiek, emotioneel en spiritueel te transformeren

Deva Indra vertelt haar verhaal over groei, transformatie en transcendentie, waarbij ze Atisha’s ‘7 punten van Mindtraining’ gebruikt als een krachtig raamwerk en benadering van dit belangrijke onderwerp. In ‘The Book of Wisdom’ praat Osho ruim 49 uur lang om de complexe soetra’s (korte leerpunten) van Atisha te verduidelijken.

De voordelen van een nadeel
Deva Indra beschrijft een cruciaal moment in haar leven: “Het gebeurt allemaal heel plotseling. Het ene moment ben ik in volledige duisternis, in diepe slaap… en het volgende moment laat een sprankje licht zijn aanwezigheid voelen in mijn hart. Ik spring op alsof ik word aangeraakt. De persoon, het wezen dat ik dacht te zijn, is verdwenen. Toch zou het vele jaren duren voordat ik de hand van het goddelijke bestaan herkende op dit unieke, adembenemende moment in mijn leven.”

Als kind was ze zich al bewust van de Mindspelletjes die volwassenen spelen en de leugens die zij en de samenleving vertellen. Al die tijd had ze contact met haar eigen waarheid, maar ze beschikte niet over de vaardigheden, gezondheid en assertiviteit om met dit gevoel van innerlijk weten om te gaan dat in strijd was met externe ‘werkelijkheden’.

Indra vertelt in relevante, beknopte details de gevolgen van haar slechte gezondheid en de talrijke ongelukken die ze heeft gehad die hebben geleid tot de onweerlegbare diagnose van verworven hersenletsel. Haar kwaliteit van leven nam snel af, wat leidde tot toenemende immobiliteit en overgave aan haar spirituele pad.

De ‘ontdekking’ van ‘The Book of Wisdom’ waarin Osho de soetra’s van Atisha beschrijft, was precies de opening die richting gaf aan haar zoektocht, culminerend in deze fascinerende verwevenheid van haar persoonlijke verhaal met duidelijke richtlijnen voor persoonlijke groei gebaseerd op Atisha’s soetra’s. Bovendien beschrijft ze de begeleiding die ze ontving die tot aanzienlijke genezing leidde – niet in Nederland, haar thuisland, maar in Spanje, waar de artsen meer vrijheid hebben om diverse therapieën toe te passen.

Een krachtige formule voor ontwaken
Tijdens haar bedrust, terwijl ze naar Osho luisterde over het vinden van een levende meester, hoorde ze plotseling een heldere, krachtige stem die de volgende uitnodigende woorden sprak: “Wie ben je werkelijk? Ben jij er klaar voor om te zien wat onveranderlijk is en niet langer buiten jezelf te zoeken? Wees stil en wacht!”

Ze zegt dat tijdens deze uitzending van zowel Gangaji als Osho alle gedachten stil vielen. De magische formule van Osho kwam op het juiste moment! Van dat moment kwam het boek, dat al jaren stil lag, in een stroomversnelling.
Ze beschrijft helder en humoristisch hoe haar ziel altijd naar huis verlangde. Het was precies dit diepe verlangen dat ervoor zorgde dat haar gedachten onmiddellijk stopten bij het horen van de radicale uitnodiging.

“Jarenlang hoorde ik Osho dezelfde woorden zeggen, maar nu pas is het echt geland. Ik ervaar nu de stilte en diepte op een nog dieper niveau, waarbij ik bewust elke seconde in het hier en nu leef. Ik zie het als er een verhaal verschijnt en ik weer het stuur uit handen geef. De herkenning hiervan geeft mij absolute vreugde en vrijheid. Ik ben van de haak af!”

Terwijl ze de soetra’s introduceert, maakt ze volkomen duidelijk wat het doel is:
“Er kan een moment in je leven zijn waarop je uitgeput bent van het zoeken naar wie je bent. Zoeken naar wie je bent; zoeken naar waarheid; op zoek naar je ware thuis.

“Dit is een uitnodiging om je afhankelijkheid, je gehechtheid en je behoeftigheid te erkennen. Om de activiteit van je geest waar te nemen en te verschuiven naar de eeuwige aanwezigheid van wie je werkelijk bent, voorbij je geest, voorbij je gedachten, voorbij je gevoelens en emoties, zelfs voorbij je lichaam.”

Het was van Gangaji dat ze de instructie hoorde om te stoppen met zoeken
“Het woord STOP heeft mij als een vis teruggeworpen in de oceaan van Liefde, Waarheid en Vrijheid… Uiteindelijk heb ik ontdekt dat ik altijd thuis ben geweest in de bron waaruit al het leven voortkomt en waarnaar al het leven terugkeert.”

Een verdere verklaring introduceert haar verhaal: “Als bij toeval de eindeloos kakelende, stressvolle gedachten tot rust komen en ik kennis maak met het ego en de verwarrende denkspelletjes, openbaart zich een groot geschenk. Met ongekende helderheid ervaar ik dat gedachten als ‘niet goed genoeg zijn’, verlangens, jaloezie, misverstanden, oordelen, angst, woede, eenzaamheid, arrogantie, ziekte en pijn mij gevangen houden in een rad van onnodig lijden. In de diepte van dit bewustzijn ontdek ik dat het niet mijn gedachten zijn die ellende veroorzaken, maar de identificatie met de inhoud van mijn gedachten. Door deze identificatie met mijn (voornamelijk) negatieve gedachten was ik gaan geloven dat deze de basis vormen van wie ik ben.”

  Structuur
  De zeven hoofdhoofdstukken weerspiegelen de leringen van Atisha, zijn complexe, compacte soetra’s die lijken op Zip-bestanden die Indra uitbreidt en verfraait. Dat doet ze op een directe, no-nonsense manier, ondersteund door haar eigen verhaal en oefeningen die de participatie van de lezer stimuleren.
  Licht lezen? Ja en nee. De stijl is persoonlijk en gemakkelijk te lezen, dus ook al misstaat hij niet op het nachtkastje, toch verdient dit boek nadere aandacht.

  Achtergrond

  Ma Deva Indra, geboren en getogen in Amsterdam (1951), ervaart een groeiende ontevredenheid. Waar ze ook is, ze voelt zich een buitenstaander. Wanneer het gezin rond haar puberteit naar een dorp verhuist, slaat de depressie hard toe. Ze probeert te overleven in een ‘vijandige’ omgeving. Op zoek naar vrijheid trouwt ze als ze amper 18 jaar oud is. Tijdens dit huwelijk wordt ze gezegend met drie prachtige kinderen. Maar al snel wordt duidelijk dat zelfs dit huwelijk de volgende gouden gevangenis is en ze zoekt wanhopig naar een uitweg. Na 30 jaar slaagt ze er eindelijk in om liefdevol de huwelijkshypnose te doorbreken. Dan voelt ze zich voor het eerst echt vrij!

  Gepubliceerd op OshoNews: https://www.oshonews.com/2024/02/09/seven-golden-keys-to-instant-self-realisation/

  Scroll naar boven