Voorbij…

Hoe meer ik me inspan om me te herinneren wat ik heb geleerd over gedachten, hoe minder ik weet. De inspanning van denken is me zelfs te veel. Ik zie hoe elke gedachte uiteindelijk weer teugkomt bij de eerste, als in een cirkel. Ik voel me als een hamster in een ronddraaiend rad. 
Ondertussen kwijnt mijn lichaam weg en een oude depressie loert om de hoek. 

Het luisteren naar ontwaakte mensen op mijn laptop, beurt me op. Osho is mijn favoriet en ik zou hem graag hebben ontmoet.
Hij bespreekt veel onderwerpen en ook deze keer is het actueel. Ik hoor hem iets zeggen over het belang van het vinden van een levende meester… Maar waar vind ik die? Ik ben vaak niet eens in staat om van mijn bed op te staan.

Kort nadat ik het verlangen naar een levende meester toelaat, gebeurt er iets wonderlijks. Terwijl ik op bed lig te doezelen – met op de achtergrond rustgevende muziek op mijn laptop – hoor ik een indringende, melodieuze stem die vraagt: “Ben je bereid om stil aanwezig te zijn in dit moment en je Mind open te stellen?” Deze stem blijkt afkomstig van Gangaji (toegewijd aan Ramana Maharshi en Papaji) en veroorzaakt een volgende grote verschuiving in mijn bewustzijn. Haar uitnodiging om te stoppen met zoeken en te kijken naar “dat-wat-altijd-aanwezig-is” raken me in de kern van mijn wezen. Mijn gedachten vallen compleet stil… ik ervaar een oneindig diepe rust en vrijheid.
Daarmee eindigt mijn persoonlijke lijdensverhaal. De belofte van een waarachtig leven in waarheid ontvouwt zich in de diepe stilte van mijn hart. Al mijn vragen zijn verdwenen, ik ben thuis in de bron. 

Ook al is het onnodig lijden voorbij, mijn lichaam ervaart nog veel pijn en dan is er nog die eeuwige kou. Ik heb nog maar een wens: sterven óf leven in een warm land. Mijn geliefde vriend, die ondertussen mantelzorger is, verkoopt zijn huis en koopt een Renault Trafic, omgebouwd tot camper. Kort daarna vertrekken we zuidwaarts.

De reis breng ik met gesloten ogen in stilte door, omringd door een liefdevolle aanwezigheid, en intens dankbaar voor het offer dat mijn vriend brengt om mij naar een warme plek te begeleiden.

Lees meer…

Scroll naar boven