Path of Love

Indra schrijft over haar deelname aan de retraite in Italië en zegt dat het de ultieme uitnodiging is om diep te duiken en te groeien.

Uitnodiging om te groeien

Deze uitnodiging is onmogelijk te negeren. Op het moment dat The Path of Love (POL) mijn leven binnenstormt kan ik niet bevroeden hoe transformerend en helend deze ervaring zal zijn.
Terugkijkend is het als een droom waarin alles op hetzelfde moment gebeurt: er bestaat geen tijd, twijfel, overweging noch gedachten. Er is alleen het huidige moment, een thuiskomen waarin een continu já is.
In dit artikel deel ik met liefde, vreugde en intense dankbaarheid, mijn ervaring met je.

Synchroniciteit 
In een nieuwsbrief (Osho News) valt mijn oog op POL. Mijn hart juicht en springt op. Amper een dag later vertelt een goeie vriend mij dat hij iets bijzonders heeft ervaren en dat het voor mij ook heel waardevol zou zijn. Hij heeft het over POL. “Wát?!” roep ik uit. “Gisteren heb ik hierover gelezen!” Ik voel een duidelijke bevestiging in deze synchroniciteit. De Mind heeft geen idee wat te verwachten en zonder aarzeling begin ik even later met het invullen van het aanvraagformulier. De vragen neem ik mee in mijn dagelijks leven en de antwoorden komen vanzelf. Tijdens het invullen hoor ik het Ego roepen: “Waarom, Indra? Je hébt al zoveel gedaan!” Ik ben me bewust van de angst van het Ego om dood te gaan. Onverstoorbaar ga ik door met invullen. Bij de vraag wat mijn reden is om te participeren in POL schrijf ik: “Ik heb geen idee, maar ik vertrouw mijn hart, en dát weet het antwoord. Mijn wens is om altijd de liefde te laten stromen in al zijn glorie, facetten en richtingen!” 
Binnen luttele uren is er een bericht in mijn inbox met de uitnodiging voor een Skype-gesprek voor een interview met een van de leiders van het proces. Tijdens het gesprek voel ik zijn integriteit en liefde. Samen onderzoeken we of POL geschikt is voor mij en of het moment klopt. 
Hoe zorgvuldig en noodzakelijk een interview vooraf is, kan ik achteraf zéker bevestigen en waarderen!

Springen: daar gaan we dan!
Na het interview ontvang ik de bevestiging: “Indra, you’re in.” Nu voel ik overal in mijn lichaam de kriebels – weer een nieuw avontuur dat me dieper in contact zal brengen met mijn ware Zelf. Mijn hart jubelt, het weet dat dit de juiste weg is om dieper te ontwaken in Waarheid en onvoorwaardelijke Liefde.

Het Ego roert zich
De eerste avond – we zijn nauwelijks gearriveerd – wordt ons met nadruk verteld dat de opbouw en inhoud volstrekt geheim zijn. Er is geen kans voor de Mind om grip te krijgen en uit te vinden wat het volgende onderdeel is en hoe dat vorm zal krijgen… Nog steeds weet ik niet wat er van me verwacht wordt… het gevolg: onzekerheid.
Ondanks jarenlange ervaring op het gebied van transformatiewerk – facilitator én deelnemer – voel ik een brok in mijn keel bij de indringende vragen. Ik herken het Ego dat zich roert en zoiets heeft van: “Jaja, het zal wel meevallen, mij krijgen ze niet klein.” Maar de druk neemt toe. Ik voel hoe het Ego krimpt en ben ervan bewust hoe mijn hart in mijn keel bonst. Ook ben ik me bewust van mijn hart dat steeds já! roept, want het zal me nog dieper thuisbrengen in mezelf!

Dynamisch team
Na een korte nacht, de Dynamic Meditation om 07:00 en een overvloedig ontbijt, komen we met de hele groep bij elkaar. De leiders vertellen nadrukkelijk dat er gedurende het hele proces persoonlijke aandacht en ondersteuning aanwezig is en dat zij voortdurend beschikbaar zijn om ons te stimuleren. Verder is er een krachtig team facilitators en assistenten, die allemaal POL ervaren hebben. Wauw, ik ben onder de indruk van dit dynamische en inspirerende team!
De komende zeven dagen zullen we samenwerken in de Boeddha Hal. Vervolgens wordt verteld waarom we onze telefoons, laptops en andere apparaten moeten inleveren en dat we buiten de Boeddha Hal in stilte doorbrengen. Ze vertellen ons dat dit beleid ervoor zal zorgen voor een diepgaand innerlijk contact. Ik ontdek heel snel hoe heilzaam de stilte is.
De groep bestaat uit deelnemers (30-66 jaar) uit de hele wereld (26 landen). Elk individu – met verschillende ervaringen, achtergrond, levensstijl, cultuur, religie – maakt de groep veelzijdig en interessant. 

De schijnwerper
We begeven ons in stilte naar de Boeddha Hal. Wat ik daar ervaar, overtreft al mijn verwachtingen. Een van de krachtige, intuïtieve, liefdevolle en professionele leiders, geeft duidelijk instructies en inzicht in het volgende programma-onderdeel. Ook vertelt ze dat hoe meer we onszelf inzetten, des te meer we uit het proces kunnen halen. Verder maakt ze ons attent op onze eigen verantwoordelijkheid en dat we zelf de schepper van ons leven zijn.
“Wauw, wat een vrouw!” Ze heeft meteen mijn vertrouwen en ik ben meer dan bereid om mijn sabotage-mechanismen bloot te leggen. 
De schaduwkanten van mijn gedrag komen aan het licht en ik herken thema’s als ‘willen moederen, helpen, bemoedigen, redden, controle uitoefenen, aardig gevonden willen worden’. Ik neem me voor om deze week alleen voor mezelf te zorgen en geen advies of suggesties aan te reiken. Ook wil ik nog bewuster worden en de actie onmiddellijk stoppen wanneer één van deze patronen opkomt. En vooral mijn behoefte aardig gevonden te willen worden diep te doorvoelen.

De zeepbel spat uit elkaar. Het enige dat overblijft, is dit huidige moment. Tijdens het volgende proces duik ik nog dieper naar binnen.

Woede en schaamte
Lange tijd dacht ik dat ik geen woede meer in mij had. Ik was altijd vol begrip en bereid om anderen te ondersteunen met liefdevolle zorg en aandacht. Ik herinner me dat ik als kind soms boos was en mijn woede vervolgens zo snel mogelijk verborg, om te voorkomen dat ik zou worden veroordeeld en uitgesloten. Daarna schaamde ik me om mijn woede. Oh, wat heeft het kind in mij liefdevolle aandacht, waardering, knuffels en genegenheid gemist.
De groep voelt heel veilig en betrokken, ik ben dankbaar voor de compassie-volle, begripvolle en oordeel-loze ondersteuning.
 
Beperkende overtuigingen: “Ik ben niet goed genoeg, er is iets mis met me”
Elke dag, elk moment daal ik verder af in de kelder van mijn weggestopte emoties, mijn beperkende overtuigingen, kwetsbaarheid, oordelen over mezelf en anderen.
Een beeld doemt op uit een ver verleden: een klein meisje in opperste verwarring wat niet begrijpt wat ze verkeerd doet. Er wordt haar verteld dat ze overgevoelig is en dat ze dingen verbeeldt die er niet zijn. Ze moet maar ‘gewoon doen’ net als haar zusjes. Op school moet ze achterin de klas zitten als ze de opdracht niet begrijpt en vraagt om uitleg. Ze bevriest en is bang om verdere vragen te stellen. De angst om voor dom aangezien te worden, achtervolgt haar gedurende een groot deel van haar leven waarbij ze zich voortdurend afvraagt wat er mis is met haar, waarom die schaamte en ondankbaarheid? De conclusie die ze heeft getrokken is dat ze niets waard is!

Het moeras
Zo lang ik me kan herinneren, is het mijn diepe verlangen geweest om authentiek te leven, te groeien en bloeien in onvoorwaardelijke liefde, vreugde en verbinding, met respect voor anderen én mezelf. En om mijn volledige potentie te benutten en anderen te bekrachtigen om het beste uit zichzelf te halen en de wereld mooier te maken.
Bij het doelloos ronddwalen in het moeras, ervaar ik een diepe pijn en onbegrip. Wat beperkt me toch, wat houdt me gevangen in het moeras?

Diepe heling: “Ik ben méér dan goed genoeg!”
Ik voel me volledig opgeladen als we de Boeddha Hal binnengaan. Onmiddellijk wordt mijn lichaam ‘gepakt’ door de muziek die zorgvuldig is samengesteld voor dit nieuwe proces. Emoties stromen en ik kijk met ontzag naar de energie die vrijkomt. Opeens ontstaan er herinneringen aan de geboorte van mijn oudste zoon en hoe hij direct van me wordt weggenomen; Ik voel me verward en bang om hem te verliezen. Het is allemaal zó pijnlijk én zo helend!
Plotseling, als in een film, zie ik Osho naar me wenken, terwijl zijn baard als een ladder naar me toe rolt. Er zijn geen gedachten, er is geen tijd, geen ik, niets dan totale overgave, vrede en gelukzaligheid. Van ver, ver weg hoor ik mijn naam roepen. Langzaam word ik me bewust van de leider en een facilitator naast me. De leider vraagt liefdevol: “Indra, hoe gaat het met je?” Ik hoor een diepe lach opborrelen, gevolgd door de woorden: “Ik ben meer dan goed genoeg.” We schateren het allemaal uit.

Viering in totale vrijheid
Er speelt muziek terwijl mijn lichaam op de grond ligt en uit zichzelf beweegt. In de verte hoor ik bekende woorden klinken. Mijn verstand kan niet bevatten wat er gaande is; alles lijkt een droom. 
Langzaam begin ik de woorden te herkennen die ik eerder die dag heb opgeschreven:

Received from the source – May 2018: Ma Deva Indra – group 2

Indra, het is tijd om volledig tevoorschijn te komen!
Wéét dat het je geboorterecht is om:

… je vleugels te spreiden en te vliegen, hoog te vliegen 
… te groeien en bloeien 
… je eigen geur en kleur te verspreiden
… je unieke lied te zingen
… je te laten betoveren door je dans
… je boek te schrijven om anderen te inspireren
… te genieten en vol overgave lief te hebben
… je over te geven in dankbaarheid en vertrouwen
Já, geliefde, je tijd om te stralen en te bloeien is hier en nu!      
Tranen van dankbaarheid en liefde stromen… ik lééf, ik ben vrij!

Tijd voor integratie
POL heeft opnieuw een licht geworpen op de verbinding met de Universele liefde voor mezelf en andere wezens.
Voordat mijn avontuur met POL begon, had ik verschillende opties voor vrijwilligerswerk in Italië. Ik kocht een enkele reis. Nu voel ik ten diepste dat mijn lichaam rust nodig heeft om de intense ervaringen te kunnen integreren. Ik heb alles gegeven tijdens deze bijzondere 7-daagse retraite; het voelt alsof mijn hart te klein is voor mijn fysieke lichaam en elk moment uit elkaar kan barsten. Er is geen Mind, ik voel me nog steeds dronken en diep gelukkig zonder een druppel alcohol. Vanuit een diepe rust omarm ik alles met gemak, zonder enige moeite of angst. Vol vertrouwen boek ik een ticket naar Nederland. Daarna vraag ik in een berichtje aan mijn geliefde Kaiyum of hij ruimte voor mij heeft in zijn hart en huis. De volgende dag staat hij me op het perron op te wachten. De warme toon in zijn stem en de liefdeslichtjes in zijn ogen vertellen me dat ik van harte welkom ben. Er staan zelfs rode rozen op me te wachten in zijn huis (en hij houdt niet van bloemen in huis!)…
Wat ben ik dankbaar voor deze eindeloze, grenzeloze, verdiepende, innerlijke reis! Om getuige te zijn van mijn gedachten, oordelen en emoties zonder dat ik mezelf erin verlies. Ik kijk terug en ervaar een diepe dankbaarheid bij het waarnemen van mijn innerlijk licht en helderheid: weer een deel van mijn spiegel gepoetst!
Terwijl ik mezelf baad in het licht van onvoorwaardelijke liefde ben ik me ervan bewust dat er zich ongetwijfeld nieuwe schaduwen zullen openbaren. Mijn hart jubelt: “Indra, je bent goed genoeg, Méér dan goed genoeg! Je bént Liefde.”
Zoals Osho zegt, is The Path of Love een zoektocht naar het Goddelijke in onszelf; het maakt ons bewust van de Liefde die uiteindelijk onze natuurlijke staat van Zijn is.

POL is significant
Zeven hoofdsleutels bieden de kans om voorbij te gaan aan persoonlijke beperkingen en ons essentiële wezen te ontdekken. De baanbrekende processen zijn vergelijkbaar met vloeistof dat pas kan koken als het juiste kookpunt is bereikt. Alles klopt en geen enkele training, opleiding, of workshop die ik ooit heb meegemaakt – hoe waardevol ook – kan hieraan tippen. Alle processen zijn gericht op onvoorwaardelijke liefde. Verrassend, koesterend, ondersteunend, verbindend, inspiratief, motiverend, transformerend, vreugdevol én doeltreffend. 
Een diepe buiging voor de leiders, facilitators en assistenten, ze zijn in een woord fantastisch!

Wereldwijde Community
POL is een gemeenschap van mensen zoals jij en ik. Iedereen die heeft deelgenomen kan in contact blijven met een wereldwijde gemeenschap van mensen met gemeenschappelijke waarden. Duizenden mensen uit ongeveer 115 landen uit alle lagen van de samenleving vormen dit ondersteunende netwerk, dat helpt bij het in stand houden en integreren van de levensveranderende ervaring die POL biedt.

Innerlijke én uiterlijke vrede
Stel je voor dat de wereld vol is met mensen die onvoorwaardelijke liefde hebben ervaren en van daaruit leven. Die bewust zijn dat oorlog alleen kan bestaan zolang er nog oorlog in henzelf heerst. Hoe zou de wereld er dan uitzien?
 
Zelfrealisatie
Mijn terughouding om ‘niet goed genoeg te zijn’ is totaal verdwenen. Het is tijd om mijn geboorterecht op te eisen en mijn geschenken aan het leven te geven!
Deze POL heeft alles weggeblazen wat in de weg stond tussen mij en mijn essentie. Als ik vandaag zou sterven, dan zou ik tevreden zijn. Ik heb werkelijk geleefd en liefgehad. Er is niets wat ik heb nagelaten, ik voel me dankbaar en vervuld. Bovenal ben ik Osho heel dankbaar – hij is het, die mij keer op keer verleidt om nóg dieper in mezelf te duiken om uiteindelijk te ontwaken.

Vanuit een diep verlangen om totaal te ontwaken en om anderen te helpen ontwaken, draag ik met liefde mijn steentje bij om te assisteren bij POL retraites.
Jou wens ik vanuit het diepste van mijn wezen een waardevol, vreugdevol, vrij en liefdevol leven toe! Wie weet, tot ziens!

Voor meer informatie, testimonials, video’s: Path of Love
Artikel gepubliceerd in Osho News
 
Over Ma Deva Indra
Zij leeft een Mojud-achtig leven en is zich voortdurend bewust van haar verbinding met Osho en het Goddelijke. De laatste decennia werkt/leeft zij (internationaal) als trainer, facilitator en coach. Zij leeft veelal in stilte en deelt op verzoek een opmerkelijk scala aan inzichten.  

“Love is the secret key; it opens the door of the divine.”
Osho

Scroll naar boven